Fietsersbond vraagt fietstunnel in Damstraat
Goede voorbeelden voor een fietstunnel in de Damstraat te Sint-Niklaas
( Zie ook : GW_250215_237_Damstraat_fietstunnel_p4-p7_2Mb.pdf )
Een knip voor fietsers/voetgangers of niet ?
De Oostelijke Tangent in Sint-Niklaas wordt één van de komende jaren aangelegd. Dit is de weg tussen E17 en N70 naast de spoorlijn naar Temse. Deze wordt als ‘autoweg’ aangelegd, dus zonder kruispunten op het nieuw traject. Daarom is er de vrees dat de Damstraat zal geknipt worden voor ALLE verkeer ter hoogte van de huidige spooroverweg. Er zijn veel argumenten te geven om daar GEEN knip te maken voor fietsers en voetgangers.
1. De Damstraat ligt binnen het afgebakende stedelijk gebied, bijgevolg is het belangrijk dat het trage-wegennetwerk versterkt wordt, en dus niet verzwakt.
2. De Damstraat wordt alleszins geknipt voor autoverkeer. Dit maakt de straat voor bewoners, fietsers en wandelaars zeer aantrekkelijk. Er kan een aantrekkelijk woonerf voor bestemmingsverkeer ontstaan: autoluw, en een recreatieve en functionele fietsroute.
3. De functionele fietser rijdt misschien graag langs de (drukke) N70 of via Eigenlo en Velle, maar een andere grote groep houdt daar veel minder van. Het karakter van een weg, lees: straat, is namelijk ook erg belangrijk en dat kan je niet zomaar in bv. aantal omrijdkilometers uitdrukken.
4. De huidige overweg in de Damstraat ligt ook op het fietspadennetwerk tussen de knooppunten 45 en 58. Dit biedt aansluiting met de te realiseren fietssnelweg F18. Knippen voor fietsers lijkt ongepast.
Inspirerende voorbeelden elders
Wij hebben een plaatsbezoek verricht op twee plaatsen, waar er een tunnel onder het spoor is aangelegd. De Treinstraat in Gent (Drongen) en de Gentstraat in Beveren. Vooral de Treinstraat is zeer verhelderend en inspirerend voor de Damstraat.
De huidige overweg Damstraat ligt op een fietsroute. En na aanleg van de fietssnelweg F18, als die overweg zou worden gesloten voor de fiets, vervalt dat stuk fietsroute en wil men een omleiding voorzien via de toekomstige Mercatorknoop en de N70 (en/of via Ei- genlo?) . Men belooft daar de veiligheid te verbeteren. Maar dat zijn minder interessante fietswegen, waar veel minder aantrekkingskracht van uitgaat.
Wie fietst er nu graag langs de N70, zelfs al zijn er beter fietspaden of via Eigenlo en Velle. Er komt nog bij
dat de gelijkgrondse spooroverweg op Eigenlo ver- moedelijk nog lange tijd zal blijven bestaan.
Bestudeer de fietsknooppuntenkaart maar, die routes gaan vooral langs autoluwe kleinere plattelandsweg- jes en veel minder via gewestwegen zelfs met fietspa- den! Vandaar onze oproep : Knip de Damstraat NIET. Behoud de huidige fietsroute tussen de knooppunten 45 en 48 en realiseer een verknoping met de toekomstige fietssnelweg F18.
In Drongen heeft men recent twee sporen bijgelegd op de spoorlijn Gent-Brugge, zodat er nu 4 sporen liggen. Tegelijk is de overweg vervangen door een fietstunnel. Aan de noordzijde (Treinstraat) is er een rechtlijnige toegangshelling voorzien en een ‘krul’-toegang aan de zuidzijde (Varendrieskouter). In de Gentstraat in Beveren is er aan weerszijden een rechtlijnige toegangshelling, dus een echte ‘rechtdoor’- of ‘doorkijk’-tunnel.
Bij beide tunnels is het hoogteverschil tussen tunnelvloer en de bovenzijde van de sporen minder dan 3,90 meter. Het hoogteverschil van de plaats waar de hellingen/tunnelmonden beginnen t.o.v. de hoogte van de bovenkant van de sporen zijn nog belangrijker, want die bepalen de lengte van de hellingen. En dus ook in welke mate een voorstel haalbaar en betaalbaar is of niet...
Maar voor de lengte van de hellingen speelt de hellingsgraad ook een belangrijke rol. Deze mag niet teveel afwijken van de normen uit het fietsvademecum, 4 % of 4 m per 100 m.
De rechtlijnige noordelijke helling in de Treinstraat is 52 meter lang en 3,5 m breed, met links en rechts een ‘erfaanleg’ van 4 à 5 m breedte, tussen voortuintjes van de woningen. De situatie is op veel vlakken ongeveer vergelijkbaar met de Damstraat.
Kan men die inplanting van de tunnelmond uit de Treinstraat niet overnemen in de Damstraat aan beide zijden van het spoor, de autoweg en de fietssnelweg naar Mechelen? Zo heeft men dus geen omweg voor trage-weggebruikers, een ‘doorkijk’-tunnel (sociaal veiliger), quasi geen ruimtebeslag, minder onkosten. En zo kan een lokale, functionele en recreatieve fietsroute verknoopt worden met de fietssnelweg F18.
5-tal scenario’s onderzocht
Er zijn in 2017 een 5-tal scenario’s uitgewerkt om een doorsteek van de Damstraat te kunnen behouden en dus de straat niet te ‘knippen’: 1 brug en 4 tunnels met” krullen” maar geen enkele rechtdoor tunnel. Deze varianten waren alle te ”ruim” opgevat en niet bevredigend. Vandaar onze vraag om ook een” rechtdoor” tunnelvariant zoals in de Treinstraat te onderzoeken’.
Verder zou het interessant zijn om een aantal gegevens van Infrabel op te vragen i.v.m. die tunnel aan de Treinstraat en die van de Gentstraat, zoals: hellingsgraad, hoogteverschillen, oppervlakten, evolutie van het aantal gebruikers, kostprijs, om dat te kunnen vergelijken met de mogelijkheden van de Damstraat. Bewoners zullen hun woning nog met de auto kunnen bereiken, zelfs met de toegangshelling voor hun woning.
We vragen niet om de fietstunnel van de Treinstraat te kopiëren in de Damstraat, wel om met de nodige verbeelding een gelijkaardige tunnel te bouwen. De hellingsgraad, de lengte van de toegangshelling, de inplantingswijze tov de huizen,... zullen vermoedelijk anders zijn.
Fietsersbond Sint-Niklaas
www.fietsersbond.be/sint-niklaas
Artikel in Het Groene Waasland : GW_250215_237_Damstraat_fietstunnel_p4-p7_2Mb.pdf








