Fiets mee voor een eerlijker suikerhandel!

Op Pinksterzondag houdt Oxfam-Wereldwinkel Sint-Niklaas, samen met andere wereldwinkels, een fietsmanifestatie om de aandacht te vestigen op de oneerlijke suikerhandel. We gaan op weg naar het Waaslandse feesttrefpunt Moerbeke. Onderweg gaan we langs bij enkele politici: zijn ze bereid om de suikerproblematiek hoger op de politieke agenda te plaatsen?

 

Suikerhandel

 

Suiker kan efficiënter uit suikerriet geproduceerd worden dan uit suikerbieten. En suikerriet groeit op het zuidelijk halfrond. Een enorme kans dus voor de kleine suikerboeren uit arme landen om een boterham te verdienen? 

Dat is buiten de Europese Unie gerekend. 

De EU werd een grootmacht in suiker dankzij oneerlijke concurrentie: de noordelijke bietsuikerproductie werd bevoordeeld met gegarandeerde suikerprijzen en  forse export-subsidies, terwijl zuidelijke rietsuikerproducenten grotendeels buiten de deur werden gehouden via hoge importheffingen. 

Omdat dit beleid te veel ging kosten en leidde tot overproductie, zijn de subsidies nu deels afgebouwd. Maar suikerboeren uit bijvoorbeeld Paraguay blijven geconfronteerd met een invoerheffing van 50% en maken dus nog steeds geen kans. Voor een eerlijke wereldhandel is er nood aan een gezondere marktwerking en dus aan een andere regulering door overheden.

 

Fietstocht

 

Daarom wil Oxfam-Wereldwinkels de suikerproblematiek hoger op de politieke agenda krijgen. Met een Wereldwinkel als startpunt stippelt elke groep een fietsroute uit. Onder het motto Wie zoet is krijgt lekkers stoppen de fietsgroepen onderweg bij enkele politici, om hun inzet te vragen voor een eerlijker suikerhandel. Omdat het ons menens is, wordt aan de politici gevraagd om hun inzet  met een handtekening te bevestigen.  

Vanaf de Wereldwinkel aan de Heistraat 115 C start de fietstocht op 15 mei om ca. 11.00 uur, in Belsele vertrekken we aan de Koutermolenstraat 8 om 12u30.  Enkele politici kunnen een bezoekje van ons verwachten. De tocht eindigt aan het begin van de namiddag in Moerbeke, voor een kort maar spetterend slotfeest met gratis hapje en drankje, plus een optreden van Wim Toucourt. 

 

Deelname en inschrijving

 

Iedereen kan gratis mee! Ter geruststelling: de heenreis zal 20 kilometer bedragen, de terugreis 18 kilometer. Het fietstempo houden we op max. 15 km/u en bij slecht weer zorgen we voor een plan B. Nodig ook je vrienden, buren of collega‘s uit om mee te fietsen, hoe meer zielen hoe meer vreugd! 

Wie niet in staat is deze afstanden te fietsen, kan natuurlijk ook alleen het eerste stuk (langs politici) meefietsen, of met fiets op de auto naar het begin van het fietspad Stekene-Moerbeke gaan en ons daar opwachten. 

Wel vragen wij om ons vóór 5 mei te laten weten dat u van plan bent mee te gaan en met hoeveel mensen. Een mailtje aan oww.sint-niklaas@hotmail.com voor vertrek uit Sint-Niklaas en aan sandra.anzalone@telenet.be voor vertrek uit Belsele is voldoende, maar inschrijven kan ook in de Wereldwinkels zelf! 

 

Doe mee, fiets mee, feest mee!

 

Wereldwinkelteam Sint-Niklaas