Klimopjegevel project in Sint-Niklaas een succes

In het kader van het CO2UPON subsidiestelsel ‘Neem de mensen mee’ diende ABLLOvzw in 2013 een project in: Klimopjegevel.  Dit project werd goedgekeurd voor 100 geveltuinen in stedelijk gebied, aan te leggen voor 31 dec 2013. In eerste instantie werd er in samenwerking met de buurtwerkers van de stad Sint-Niklaas afgesproken om ons toe te spitsen op 2 wijken: de Elisabethwijk en de Westerbuurt die op het groen plan van Sint-Niklaas naar voor komen als groenarme wijken.  Beide wijken beschikken over een goedwerkend buurt comité en de wijkverantwoordelijken hielpen ons enorm bij het bekend maken en het zoeken naar deelnemers in de wijk voor dit project. We maakten een brochure die je hierboven kan downloaden. De wijkverantwoordelijken zorgden ook voor het indienen van de aanvragen bij de Stad. We organiseerden twee infomomenten,  hierboven te downloaden, die verzorgd werden door een medewerker van VELT (Jan Van Bogaert)  en in juni 2013 konden we onder persbelangstelling, een eerste afhaalmoment organiseren . 

Na de zomervakantie trokken we dit project open en in september stonden we met een stand op de grote leermarkt in Sint-Niklaas (Fig.4).  Hierdoor kregen ook andere inwoners van Sint-Niklaas de mogelijkheid om te genieten van de voordelen van dit project: gratis 4 gevelplanten, een tegemoetkoming van 20€ na aanleg van de geveltuin en een gratis jaarabonnement 2014 op het ‘Groene Waasland’. In september organiseerden we opnieuw 2 infomomenten gevolgd door 2 afhaalmomenten bij plantenhandelaar Koen Van Poucke in de Heistraat.  Door de aangename samenwerking met Koen konden mensen kiezen welke planten uit ons aanbod hun voorkeur had.  

In december 2013 waren er 38 geveltuinen aangelegd en konden we ook de muur van de pastorie in de Truweelstraat, in het kader van dit project vergroenen . Omdat we pas laat konden starten met dit project (juni 2013) en omdat heel wat mensen het  aanleggen moeten uitstellen door straatwerken, kregen we van de organiserende instanties een verlenging tot 31 maart 2014.

Door dat uitstel krijgen we nu ook de kans om de gevel van ’t Ey, in het centrum van Belsele, te vergroenen in samenwerking met Velt.  Tegelijkertijd kunnen nog 10 geïnteresseerden in dit project stappen.

Het multiplicator effect van dit project is zeer duidelijk. Ondertussen willen ook Stekene, Kruibeke en Temse met een geveltuin project starten.  Ook de groendienst van Gent heeft met ons contact opgenomen en wil 365 geveltuinen realiseren.

LEES MEER in 't groene waasland van januari en maart 2014!

brochure

presentatie