HGW kalender Het Groene Waasland

Donderdag 14 december 2023

 

Hortus ter Saksen      

    De Tuinen en de Natuur van Madeira.  20 – 22 u.

Madeira wordt wel eens het bloemeneiland genoemd. Terecht! De geografische ligging, de vulkanische oorsprong, het reliëf, de oceaan en het subtropisch klimaat zorgen ervoor dat er een aantal natuurlijke habitats ontstaan waarin een zeer grote diversiteit aan planten kan groeien.

Ooit was het eiland begroeid met oude laurierbossen maar door de komst van de kolonisten in het begin van de 15de eeuw verdwenen ze grotendeels. Ze moesten plaats maken voor nederzettingen en landbouwgronden. Vandaag de dag zijn er slechts resten overgebleven. Door hun waarde als natuurlijk relict werden ze door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Langs de levada’s of irrigatiekanalen zijn nog stukken van deze Laurisilvabossen en de inheemse flora te ontdekken.

Het klimaat met zijn eeuwige lente laat toe dat planten, struiken en bomen van over heel de wereld hier kunnen floreren. We bezoeken onder andere schitterende botanische tuinen en prachtige arboretums en parken met de meest diverse en exotische bomen en planten in. Deze voordracht wordt gebracht door Hortus bestuurslid François Seghers, natuur- en plantentuingids met een passie voor tuinenreizen die in 2022 naar Madeira trok.

Hoeve Hof ter Saksen,  Beveren. Deelname: 5 €/pp

Inschrijven noodzakelijk via info@hortus-ter-saksen.be

Inschrijving is definitief na overschrijven van 5 euro op rekeningnr. BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw. vermeld ‘Madeira', en naam deelnemer(s)

 

Zondag 17 december 2023

 

NPW Scousele  Watervogeltelling

Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker, Durmemonding tot Mirabrug

Info gerry.heyrman1@telenet.be  0498 577 224

 

Zondag 7 januari 2024

 

Hortus ter Saksen Luswandeling Wuustwezel – Loenhout

20 km, GR5 en plaatselijke routes

Verscholen achter het Groot Schietveld ligt een stukje Voorkempen met oude heidegebiedjes, kasteeldomeinen en het Uilenbos. Héérlijke wandelrust om een nieuw jaar te beginnen!

Afspraak: 9.30 uur op de parking van de Gasthuishoeve (bibliotheek en dienst voor toerisme),

Dorpsstraat 36 2990 Wuustwezel

Inschrijven freddy.moorthamer@skynet.be of 0475/92.34.84

 

NP Waasland Noord Nieuwjaarswandeling Kreken van Saleghem  13u30 – 17u

Zet het nieuwe jaar in met een frisse kop.  We wandelen 5 km in het krekengebied en sluiten af met een kop warme soep. Stevige wandelschoenen of laarzen zijn nodig.

Gratis, maar om praktische redenen graag inschrijven via Panneweel.be.

Info : edwin@panneweel.be of  0496 32 03 78

Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2 Sint-Gillis-Waas

 

Vzw Durme Winterse familiewandeling in het Molsbroek om 14.00 uur

Een winters landschap kunnen we niet beloven, maar ook zonder sneeuw en ijs is het Molsbroek in januari een pracht voor het oog. Op deze laatste dag van de kerstvakantie neemt gids Hilde groot & klein mee op pad en laat iedereen genieten van al het moois aanwezig. Inschrijven is wordt wel aangeraden.

Afspraak: 14u bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren
Meer info: info@vzwdurme.be

 

Woensdag 10 januari 2024

 

NPW Scousele  PlantenStudieGroep Scousele “Scousele – PSG”

(Ook op  14.02 en 13.03)

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp. Alle plantenliefhebbers welkom.

Info en verplichte inschrijving: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15

 

Donderdag 11 januari 2024

 

Fietsersbond Sint-Niklaas  Nieuwjaarsreceptie en viering van 20 jaar om 19.30 u.

We starten met een panelgesprek met de Sint-Niklase politici en vragen om te reageren op ons memorandum met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen 2024.

Plaats: de grote zaal van Avansa, Rode Kruisstraat 23 te Sint-Niklaas.

Gelieve om praktische redenen je komst te melden vóór 28 december 2023 op   sintniklaas@fietsersbond.be.

 

 

Zondag 14 januari 2024

           

NPW Scousele Temse – Watervogeltellingen

(Ook op zondag  18.02)

Watervogels tellen in Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker Tielrode, Durmemonding tot Mirabrug en Klein Broek

Info + inschrijven: gerry.heyrman1@telenet.be – 0498 57 72 24

 

19 januari 2024

Vzw Durme Over Papua & Paradijsvogels. Om 19.30 uur

Patrick neemt ons vanavond mee op zijn reis naar het verre Papua New Guinea en vertelt aan de hand van foto’s over zijn ervaringen en waarnemingen in dit prachtige land.

Natuurlijk mogen dan ook de paradijsvogels niet ontbreken. Deze zangvogelfamilie komt enkel voor in (de omgeving van) Papua.

Waarom ze die naam hebben, zal snel duidelijk worden bij het zien van de foto’s!

In het bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren
Info: info@vzwdurme.be

 

Dinsdag 23 januari 2024

 

Hortus ter Saksen vzw  Onder het maaiveld: mycorrhiza, een web van schimmeldraden Van 20 – 22 u

 

“We weten meer over de beweging van de hemellichamen dan over de bodem onder onze voeten…” stelde Leonardo da Vinci in de 15e eeuw vast. En Franklin Roosevelt zei ongeveer een eeuw geleden “een natie die zijn bodem vernietigt, vernietigt zichzelf!” En ergens tussenin, einde 19e eeuw, merkte Albert Bernhard Frank op dat dennen beter groeiden in bosgrond die doorweven was van schimmeldraden en hij noemde dat verschijnsel ‘mycorrhiza’. Het zou nog een eeuw duren voor de betekenis, belang en noodzaak van deze bijzondere, zelfs levensnoodzakelijke, wortel-schimmel-symbiose op z’n volle waarde werd geschat voor groei en ontwikkeling van zowel wilde planten en vegetaties als van gecultiveerde planten.

In het ontzaglijk uitgebreide, gevarieerde en complexe netwerk van levende organismen vlak onder onze voeten, spelen de schimmels die op een of andere manier een relatie aangaan met de wortels van planten een cruciale rol omdat alle voedselkringlopen nu eenmaal beginnen bij planten!

Om de ‘taal’ van al dat ondergronds gewriemel te begrijpen, maken we kennis met de verschillende strategieën van de mycorrhiza-schimmels, de diversiteit aan betrokken zwamsoorten en de manier waarop ze hun nuttige functies invullen zoals toevoer van water en voedingsstoffen, bescherming tegen diverse belagers en bedreigingen uit het milieu.

Freddy Moorthamer, begeleider van onze natuurtochten, brengt een verhaal over Mycorrhiza, schimmels en symbiose…

In Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren

Deelname: € 5 p.p. incl. drankje. Inschrijven op voorhand noodzakelijk. Geef naam deelnemer(s) door via info@hortus-ter-saksen.be. Inschrijving is pas definitief na overschrijven van 5 euro te betalen op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: ‘Mycorrhiza’, en naam deelnemer(s)

 

NPW Scousele. Infoavond paddenoverzet  20u – 22u

De paddenoverzetactie draait op volle toeren van half februari tot eind maart. Misschien heb jij ook wel zin om ons gemotiveerd team te versterken? Iedereen is welkom op de infoavond waar je alles te weten komt over de paddentrek en de overzet.

Info + inschrijven: natuurpuntscousele@gmail.com – 0473 72 66 15

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp

 

 

 

Zaterdag 27 januari  2024

 

NPW Scousele  Telling meeuwslaapplaatsen.  Vertrek 17u

Info + inschrijven: gerry.heyrman1@telenet.be – 0498 57 72 24

Orlaylaan Temse thv ’t Kompas

 

 

Zondag 28 januari 2023 

 

Natuurpunt waasland ZUID & NOORD.  Busreis naar Zeeland

Ontdek hoe prachtig de natuur in de winter kan zijn met deze vogelexcursie.

Rond 9.30u komen we aan in het gebied rond Ouwerkerk waar ook het museum voor de watersnood staat. Daar schuimen we de kreken en buitendijkse slikken af. Daarna trekken we naar Prunjepolder op zoek naar nog meer moois. Onze volgende halte is Brouwersdam om er naar de zeevogels te kijken, waarna we gaan middagmalen in Stellendam.  De tocht daarna hangt wat af van de omstandigheden, maar we denken aan de slikken van Flakkee, Den Bommel, de Oesterdam,…

Vertrek om 7.30u Syntra Hoge Kouterstraat Sint-Niklaas. Terug rond 20u         

Meenemen: Picknick voor ’s middags

Inschrijven op www.natuurpunt-zuid-waasland.

Daarna stort je 30 euro (ledenprijs) of 35 euro (niet-leden) op het rek. nr. van NPW Zuid:  BE03 7350 4628 8384  met vermelding ‘Zeelandreis’

Info  0474/ 71 51 20    Johan.vercauteren.npzw @gmail.com

 

NPW Scousele. Het Grote Vogelweekend.  14u – 16u

Kom kijken en luisteren bij onze vogelvoederplek. Het Natuurhuis is open.

Wil je samen met ons de tuinvogels bewonderen tijdens het Grote Vogelweekend op zondag 28 januari om 14u.? We verzamelen bij het Natuurhuis in Steendorp, waar we de vogels van dichtbij observeren via de vogelwand. Als het weer niet meewerkt, hebben we een alternatief plan in het Natuurhuis. In ieder geval voorzien we boeiende uitleg over onze gevederde vrienden, een kleine projectie en een leuke quiz. We hopen je daar te zien!

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp

 

Donderdag 01 februari 2024

 

NPW Scousele– Natuurfotografie voor beginners “Scousele – KLIK”

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp

Op uitstap in de omgeving of opleiding en bespreking van gemaakte foto’s. Staat open voor elke beginner die in groep wil werken.

Info en verplichte inschrijving: natuurpuntscousele@gmail.com – 0473 72 66 15

 

Zaterdag 3 februari 2023

 

Waasland Zuid  organiseert vier workshops:  Vier elementen verbinding van 14u tot 17u.

1) Verbinding met jezelf en de natuur nodig? (de volgende op 20 april, 15 juni en 21 september )

In deze vier workshops ga je de verbinding aan met de natuur en met jezelf. Via de vier elementen aarde, lucht, vuur en water verken je jezelf in telkens een andere workshop met een ander thema.

Aarde is het element van het lichaam en de zintuigen.  In de eerste workshop zal je de natuur in je opnemen via je zintuigen en leer je aandacht hebben voor de grenzen van je lichaam.  Je staat ook stil bij het thema dankbaarheid. Hierbij hoort de winter.

Lucht is het element van de gedachten en communicatie. Je staat stil bij wat gedachten met je doen, hoe de natuur je hierin kan ondersteunen en welke rol je ademhaling kan spelen.  Bij dit element hoort de lente.

Vuur is het derde element dat aan bod komt en staat voor groei, ontwaken, transformatie en intuïtie.  Je verkent de natuur in al zijn kracht.  Waarin wil jij wat meer krachtig zijn?  Hierbij hoort de zomer.

Water is het laatste element dat je verkent, dit keer in de herfst.  Water staat voor emoties waarmee je leert omgaan. Is zelfzorg en loslaten een thema voor jou?

In deze vier workshops sta jij en de natuur centraal. Je krijgt een mix van mindfulness en bosbaden. Geen ervaring vereist! Er zullen, met minimale theorie, vooral oefeningen aan bod komen.

Het is een meerwaarde om deel te nemen aan alle vier de bijeenkomsten. Zo kan je een bredere ervaring opbouwen en krijg je een beter zicht op wat mindfulness voor jou kan betekenen. Je kan er ook voor kiezen om alleen deel te nemen aan de sessie(s) van jouw keuze/interesse.
We werken met een klein groepje van maximum een tiental deelnemers.

Voor iedereen die kennis wil maken met mindfulness, voor wie verbinding zoekt en zich wil open stellen. Ook geschikt als eventuele opfrissing van je mindfulness skills.

Waar:  op een mooi privédomein, Olmenstraat Sint-Niklaas.

Prijs per workshop: 15 euro lid/ 18 euro niet lid

Info: rikavandewalle@hotmail.com

Inschrijven verplicht op www.natuurpunt-zuid-waasland.be

           

Zondag 4 Februari 2024

 

Hortus ter Saksen Luswandeling Klein Sinaai – Stekene

22 km knooppunten, Streek-Gr Waas en Reynaertland

Kleine percelen, bolle akkers en hooilanden afgeboord met populieren en knotwilgen… dit is typisch Waasland. Over de Stekense vaart komen we in het laatste stiltegebied van Oost-Vlaanderen: De ‘Fondatie van Boudelo’, een van de rijkste, meest waardevolle natuurgebieden van de streek, te overschouwen vanop een acht meter hoge uitkijktoren.

Afspraak: 9.30 uur aan de kerk,

Kasteelstraat 2, 9190 Klein Sinaai (Stekene),

Inschrijven werner.stuer@scarlet.be of 0494/75.84.87

 

Zondag 11 februari  2023

 

NP Waasland Noord  Valentijnswandeling 13u30-17u

Gids Edwin neemt jou en je geliefde of beste vriend(in) mee de natuur in voor een wandeling in de Meerdonkse polders. Na de wandeling is er koffie en gebak.Stevige wandelschoenen of laarzen zijn nuttig. Gratis, inschrijven niet verplicht maar om praktische redenen aangeraden.

Info : edwin@panneweel.be of  0496 32 03 78

Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas

Zondag 18 februari 2024

           

NPW Scousele Temse – Watervogeltellingen

Watervogels tellen in Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker Tielrode, Durmemonding tot Mirabrug en Klein Broek

Info + inschrijven: gerry.heyrman1@telenet.be – 0498 57 72 24

 

Woensdag 21 februari 2024

 

Hortus ter Saksen  Vlinders lokken naar je tuin   20 – 22 u

 

We constateren het iedere zomer: er vliegen van langsom minder vlinders rond. Toch kan je in je eigen tuin daar zelf heel wat aan doen. Deze avond ligt de klemtoon op het lokken van vlinders.

Hiervoor krijgen we eerst een korte inleiding over de levenswijze en de levenscyclus van vlinders. Want om vlinders in je tuin te krijgen, is er meer nodig dan nectarrijke bloemen. De volwassen vlinders drinken van verschillende soorten bloeiende planten, maar hun rupsen hebben andere en meer specifieke waardplanten nodig om van te eten.

Dries De Bock geeft ons deze avond voorbeelden voor het inrichten van onze tuinen zodat we maximaal vlinders aantrekken. Hoe maken we het vlinders en hun rupsen gemakkelijk? Waarmee moeten we rekening houden? Welke (inheemse) planten kiezen we best? Hoe verhogen we in het algemeen de biodiversiteit waardoor we in de komende zomers opnieuw van meer vlinders kunnen genieten?

Spreker Dries De Bock is bioloog, optie plantkunde. Hij heeft een grote interesse voor ecologie en is sterk begaan met het verlies aan biodiversiteit. Hij bekijkt onze leefomgeving, de natuur of een tuin op zo’n wijze dat de biodiversiteit er toeneemt en geeft ons hiervoor veel eenvoudige tips.

Spreker: Dries De Bock, leerkracht biologie afd. biotechnische wetenschappen in de Broederschool Biotechnische en Sport van Sint-Niklaas

In Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren

Deelname: € 8 p.p. incl. drankje

Inschrijven op voorhand noodzakelijk via info@hortus-ter-saksen.be

 

Vrijdag 23 februari 2024

 

NPW Scousele.  Start kleine vogelcursus – 3 theorie – 3 uitstappen

Info + inschrijven: natuurpuntscousele@gmail.com – 0473 72 66 15

Meer info zie aparte aankondiging

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp

 

Zaterdag 2 maart 2024

 

NP Waasland Noord    SNU!T   Braakballen pluizen

 

Wat is het menu van de kerkuilen in de Panneweelschuur?  We zoeken het samen  uit.

Info en inschrijven : panneweel.be

Kenny Vereecken : kenny@panneweel.be

Natuurhuis Panneweel Krekeldijk 2  Sint-Gillis-Waas

 

Zondag  3 maart 2024

 

Ons Streven: Grote zwerfvuilactie  van 14 tot 17 u.

Ons Streven organiseert samen met de lieve mensen van ‘De Vrienden van Amma’ een grote lenteschoonmaak in de Tielroodse potpolder en langs de Durme- en Scheldeboorden. Als er veel vrijwilligers zijn, doen we ook straten in Tielrode.
We nodigen jou daartoe heel graag uit.
Help ons de natuur een schoonheidskuur te geven.

Onze ‘buit’ verzamelen we aan de voeten van de Toeter.
De gemeente Temse zorgt voor de logistieke steun: vuilzakken, handschoenen en nuttig materieel. Wij zorgen na afloop voor een natje en een droogje om gezellig bij na te praten.

Afspraak om 14 uur aan het standbeeld van de Toeter op het einde van de Sint-Jozefstraat. (Vlakbij het Durmeveer Tielrode-Hamme). Groot en klein, kom en doe mee aan de gezelligste opruimactie.

 

zaterdag 9 maart 2024

 

Natuurpunt waasland ZUID.  Spechten in het vizier!

Heerlijk ochtendgloren, vroeg uit de veren met de geur van mos en dan geroffel van een specht, je kan het op 9 maart echt beleven!

We krijgen ze zeker in het vizier, enkele van onze  inlandse spechten. 

Zeg niet zomaar specht. We hebben er in Belgie vijf: Grote, Middelste en Kleine bonte specht en daarnaast nog de Groene en de Zwarte specht. De laatste twee al makkelijk te herkennen aan de kleur, de andere wat moeilijker. Heb je een bonte specht in het vizier kijk dan goed naar zijn petje. Dat helpt je om er de juiste naam op te plakken. De verschillende soorten  onderscheiden zich met hun opvallend kleurenpatroon.

Kan je ze niet zien dan kan je ze vaak ook horen. Al is niet elke specht een fervent roffelaar. Benieuwd welk drumsolo bij welke specht hoort?  Zet dan zeker je wekker die dag!

En als je na die ochtendwandeling nog kan nagenieten van een lekker kopje koffie met een heerlijk ontbijt ,tja, dat valt dan echt niet meer te versmaden! Tot dan!

Gidsen: Laurent Van den Bergh en Marc Smet

7u Syntra kostendelend samenrijden of 7.30u parking 1 Puyenbroeck Wachtebeke

Inschrijven op www. Natuurpunt-zuid-waasland.be met optioneel mogelijkheid tot ontbijt

Info: christelstrybos@hotmail.com

 

NP Waasland Noord    Ledenavond

Gezellig samenzijn met een hapje en een drankje met een terugblik op 2023.

Voor alle info en inschrijven : zie panneweel.be

 

Vrijdag 29 maart 2024

 

NPW Scousele. Nacht van de steenuil. 20u – 23.30u

Gerry Heyrman vertelt over de levenswijze van dit schattige uiltje. Daarna gaan we op stap om de steenuil in zijn leefomgeving te ontmoeten. Stapschoenen, zaklamp noodzakelijk.

Info + inschrijven: natuurpuntscousele@gmail.com – 0473 72 66 15

Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp

 

NP Waasland Noord     Uilenwandeling

Avondwandeling met aandacht voor uilen.

Alle info en inschrijven : zie panneweel.be

 

Zaterdag 30 maart 2024

 

NPW Scousele– Vogelwerkgroep “Scousele - Suskewiet”. Op uitstap

Steendorp en brede omgeving.

De uitstappen worden deskundig begeleid. Interesse in de uitstappen? Meld je bij arnoldmoonen1@gmail.com   0477 980 665

 

16-09-2022