HGW kalender Het Groene Waasland

(definitieve versie op 25 september; onderstaande kalender is de ontwerpversie)Donderdag 6 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    

            Steendorp – Natuurfotografie voor beginners

Ook  op 03.11  en  01.12

Op uitstap in de omgeving of opleiding en bespreking van gemaakte foto’s. Staat open voor elke beginner die in groep wil werken. Info en verplichte inschrijving: guy.verbraeken@icloud.com   0475 548 033

 

Hortus ter Saksen       

     Over hout en bomen: voordrachten   20 - 22 uur.

Hout is het oudste en nog steeds één van de voornaamste bouwmaterialen. Bomen zijn de ‘fabrieken’ die enkel met water, lucht, mineralen en zonne-energie hout produceren. En dat op de meest duurzame manier want zonder schadelijke uitstoot en volledig recycleerbaar. Zonder bomen en planten is er geen productie van zuurstof en geen leven op aarde mogelijk. Hout levert ook brandstof, meubelen, bouwmaterialen voor huizen en schepen en gebruiksvoorwerpen. De toepassingen zijn bijna niet te tellen. Naast het product hout, levert hout ook cellulose en de daarvan afgeleide scheikundige componenten die gebruikt worden in tal van producten zoals papier, kleding, medische en schoonheidsproducten en zelfs in voeding.
Tijdens twee avonden bespreken we uitgebreid het product hout en de bomen waarvan het afkomstig is.
De eerste avond staan we stil bij de manier waarop hout groeit en de houtanatomie. We tonen de verschillen tussen naald- en loofhoutsoorten en de technische eigenschappen van de verschillende boom- en houtsoorten leggen we uit.

 

Op de tweede avond (zie donderdag 13/10) van deze reeks staan we stil bij een aantal specifieke boomsoorten, het hout dat ze produceren en de toepassingen ervan in ons dagelijks leven. Het gaat voornamelijk over de bomen die in onze streken groeien en de boom- en houtsoorten die we hier veel gebruiken en verwerken en die veel toepassingen hebben. Bomen zoals onder andere eik, beuk, esdoorn, es, lariks... passeren de revue.

 

Tijdens de derde dag (zie zaterdag 22/10 ) maken we een uitstap naar het HOUTlab in de Plantentuin van Meise en naar het arboretum van Tervuren om de opgedane kennis in de praktijk te bekijken.
De twee avonden en de daguitstap beschouwen we als één pakket en wie inschrijft voor de voordrachten neemt automatisch deel aan de drie sessies.

Deze voordrachten zijn laagdrempelig en kunnen door iedereen, met of zonder voorkennis, gevolgd worden.

Spreker: François Seghers, natuur- en plantentuingids en gedurende 45 jaar beroepsmatig bezig geweest met hout en houtbewerking. Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, 9120 Beveren Deelname: 60 €/pp. Incl.2 voordrachten, de inkomprijs en geleid bezoek aan de Plantentuin Meise en het arboretum Tervuren, een broodjeslunch ter plaatse en de prijs van de bus.


Inschrijving voor de reeks van twee voordrachten en de daguitstap via mail naar coisseghers@gmail.com en overschrijven van 60€ per persoon op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: Hout en Bomen, naam en mailadres per deelnemer.

 

Zondag 9 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland-Noord  

          Paddenstoelenwandeling in het Stropersbos

Iedereen is welkom om nader kennis te maken met de wereld van de paddenstoelen en de samenhang met het geheel van de natuur. Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig, anders wandelschoenen.

Afspraak         Stropersbos, toegang Fort Sint-Jan (Stekene), tegenover de viswinkel ‘Hollandse viscentrale’

Vertrek om 13u30 – Einde voorzien om 16u30

Gidsen : Marc De Meireleir, Dirk Baert en Hugo De Beuckeleer. Info : Marc De Meireleir  0487 68 49 79  

Inschrijven via www.panneweel.be

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    

            Wandeling Wase cuesta  14 tot 16 u.

De wandeling gaat gedeeltelijk langs het Fort, Roomkouter en ’t Hangene. Langs de Lange Dreef, de Oost-Sive polder en het schorrengebied “het Kijkverdriet” keren we terug.  Best stapschoenen en verrekijker.

Info en verplichte inschrijving: scousele@natuurpuntwaasland.be   0473 72 66 15

Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp

 

Vzw Durme   Taartenfestijn

Ons traditioneel taartenfestijn staat weer voor de deur. Kom taart eten en de natuur steunen op het mooiste terras van Lokeren. De opbrengst gaat integraal naar de aankoop van nieuwe natuur in onze streek.

Afspraak: 14u-18u aan bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

Info: info@vzwdurme.be

 

Woensdag 12 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele  

                        PlantenStudieGroep Scousele

Zolang het kan, gaan we op uitstap, anders wordt het een binnenactiviteit.

Info en verplichte inschrijving:

nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15

 

Donderdag 13 oktober 2022

 

Hortus ter Saksen       Over hout en bomen

Van 20-22 uur. Meer info: zie donderdag 6 oktober.

 

Vrijdag 14 oktober 2022

 

Natuurpunt Zuid Waasland  

            Voordracht  ‘Zet je tanden in de natuur’

Een lezing rond bedreigde biodiversiteit door Joeri Cortens. Móeten wij wakker liggen van de IJsbeer die verdwijnt, laat staan van een kevertje dat er binnenkort niet meer is in Maleisië?    Zeker!

Er moet dringend een einde komen aan het uitsterven van organismen, ook bij ons. We hebben de biodiversiteit broodnodig om ons te wapenen tegen de klimaatverandering die volop aan de gang is.

Joeri Cortens brengt aan de hand van enkele proevertjes verhalen uit andere continenten. Hij neemt je ook mee door de Vlaamse natuur, op zoek naar vergeten smaken en de bijzonder rijke biodiversiteit die eraan verbonden is.

Het wordt een fijne avond, interessant en leerrijk. Begin maar alvast te watertanden!

Afspraak: 20u  CC De Kouter Koutermolenstraat 8b Belsele. Inschrijven noodzakelijk op www. natuurpunt-zuid-waasland.be. Daarna stort je 10 euro voor leden (12 euro voor niet-leden) op BE03 7350 4628 8384. Info: christelstrybos@hotmail.com  052 46 00 58

 

Zaterdag 15 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland-Noord 

  Algemene kennisquiz met een knipoog naar de natuur

NP Noord organiseert voor de derde keer een 'Algemene kennisquiz met een knipoog naar de natuur'  in de zaal van de bibliotheek te Sint-Gillis-Waas. Wil jij graag eens testen hoe goed het gesteld is met je kennis? Of heb gewoon zin in een leuke quizavond?

Dan is deze quiz iets voor jou! Vorm met 4 deelnemers een ploeg, en schrijf je in via de website. De quiz heeft ook vragen over cultuur, muziek, sport,... en is dus zeker niet enkel bedoeld voor natuurkenners. Bedoeling is dat iedereen een leuke avond beleeft. Schrijf je snel in, de plaats is beperkt tot max 20 ploegen.

De opbrengst van de quiz zal gebruikt worden voor de aankoop van natuurgebieden in de regio.

Bibzaal, Kerkstraat 67, 9170 Sint-Gillis-Waas.

Vanaf 19u30 toegang, start quiz om 20u.

€ 20 per ploeg; 4 deelnemers per ploeg

Inschrijven via www.panneweel.be Info Marcel Van Puymbroeck -  0468 26 07 84

 

Natuurpunt Waasland – Scousele

       Vogelwerkgroep “Scousele - Suskewiet”

Uitstap naar Drijdijk    (in januari 2023 eenden en ganzen  apr. 2023 rietvogels  jun.2023 zangvogels)

Steendorp en brede omgeving.

De uitstappen worden deskundig begeleid. Interesse in de uitstappen? Meld je bij arnoldmoonen1@gmail.com   Info 0477 980 665.

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    Vogeltrektelling

De vogeltrek komt terug op gang. Veel vogels trekken over onze gebieden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten. De telescopen staan klaar en uitgebreide uitleg kan je zonder probleem bekomen.

Info en verplichte inschrijving: gerry.heyrman1@telenet.be   0498 577 224

08.45 u tot 12.00 u.  Op het terras van de zesde verdieping AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse

 

Zondag 16 oktober 2022

 

Ons Streven    Dag van de Trage Weg

LANGS STOKOUDE EN SPLINTERNIEUWE TRAGE WEGEN

Tijdens de wandeling Bron en Broek leidt onze gids je rond langs stokoude en splinternieuwe trage wegen in Elversele. We vertrekken aan de prachtige en geklasseerde Sint-Margrietkerk, om vanaf recent opengestelde voetwegels Elversele langs alle kanten te bewonderen. We werpen een blik op de bronbosjes met hun unieke flora en dalen af naar het Groot Broek. Dit gebied was eeuwenlang een polder. In het kader van de Sigmawerken wordt dit gebied ontpolderd. We bewandelen, misschien voor de laatste keer, de Durmedijk om via het pittoreske Sombeke terug te keren.

14:00u - 17:00u. Sint-Margriet kerk, Dorpstraat 13, 9140 Elversele.  Deelname gratis

gert.hooftman@hotmail.be   +32495991249 

 

Natuurpunt Waasland – Scousele  

            Dag van de trage weg. Van 14 tot 17u.

 ‘Onbekend Temse?’

Begeleide wandeling in het noorden van Temse.  Stapschoenen en verrekijker. Met drank- en ruststop. Ontdek samen met onze gidsen de mooie natuur en trage wegen.

Info en verplichte inschrijving: scousele@natuurpuntwaasland.be   0473 72 66 15

Start parking van het bedrijf LONKI, in de Schoenstraat, juist voor Duitslandstraat.

 

Vrijdag 21 oktober 2022

 

Ons Streven    Prijsuitreiking zomerzoektocht

Om 20 uur volgt de prijsuitreiking en proclamatie van onze zomerzoektocht. Iedereen is hierop van harte welkom: zowel deelnemers aan de zoektocht, als hun supporters, als mensen die erg leergierig zijn of er gewoon willen bij zijn.

Na een woordje van de burgemeester of een vertegenwoordiger van de gemeente, presenteren we met een mooie computervoorstelling de antwoorden. Dit wordt een boeiende en ludieke voordracht over het plaatselijke onderwijs. De resultaten worden getoond en de winnaars krijgen hun prijs.

Zoals de traditie het wil, wordt er onder de aanwezigen een aantal prijzen verloot. Mis deze leerrijke avond niet.

Gildehuis Kaaistraat 10 Tielrode 20 uur.

 

Zaterdag 22 oktober 2022

 

Hortus ter Saksen   Over hout en bomen.

Uitstap naar het HOUTlab in Plantentuin Meise en Arboretum van Tervuren   09 - 18 uur

Als sluitstuk op de twee voordrachten van de voorbije weken over bomen en hout gaan we onze opgedane kennis aan de praktijk toetsen.
We bezoeken ‘s morgens het HOUTlab in de Plantentuin van Meise. Het HOUTlab werd in 2013 in een bijgebouw van de Plantentuin van Meise geopend. Hier kan men in de Wonder Wood Wall een vijftigtal van de meest voorkomende houtsoorten bekijken. Daarnaast is er een tentoonstelling over hout en kan men op grote aanraakschermen de bomen en de eigenschappen van de tentoongestelde houtsoorten bekijken. Een aanrader voor elke liefhebber, vakman of wetenschapper en voor iedereen, beroepsmatig of als hobbyist, die zijn of haar kennis over hout- en boomsoorten wil uitbreiden. 

Na de middag rijden we verder naar het geografisch arboretum in Tervuren. In een geografisch arboretum staan de soorten niet aangeplant per familie maar gegroepeerd per regio waar ze van nature voorkomen. In Tervuren kan men soorten aantreffen die groeien in de gematigde streken van over heel de aarde. Het is een schitterend landschapspark van 120 ha met volwassen bomen (meestal meer dan honderd jaar oud), statige dreven en open valleien. Het is een verzameling van bossen en bostypen zoals ze in hun oorsprongsgebied voorkomen. Met wat geluk zullen we op het ogenblik van ons bezoek kunnen genieten van de herfstverkleuring van heel wat loofbomen uit Amerika, Europa en Azië.

Hier wandelen we ongeveer een tweetal uren rond in de collecties onder leiding van een gids. Reisbegeleiding en info: François Seghers.
 Vertrek bus: Gravenplein aan CC. Ter Vesten in Beveren, om 9.00 uur.
We voorzien in Plantentuin Meise ‘s middags een broodjeslunch met koffie of thee. De lunch, de toegang tot de plantentuin en de prijs van de bus is inbegrepen in de prijs.

Deelname: 55 euro per persoon.
(Wie inschrijft op de 2 voordrachten over hout en bomen, incl. deze uitstap betaalt slechts 60€ per persoon voor de reeks ).

Inschrijven: via coisseghers@gmail.com en overschrijven van 55 euro op rekening van Hortus ter Saksen BE86 1030 5638 4350 met vermelding van: Tervuren en Meise, naam en mailadres per deelnemer.

De inschrijvingen worden afgesloten op 26 september 2022.

 

Dinsdag 25 oktober 2022

 

De Wiek : Het klimaat, nu en in de toekomst  met gastspreker Frank Deboosere in DE WIEK Zele om 20 uur.

Het opwarmende klimaat is ‘hot news’. Het gaat immers niet zo goed met onze aarde. We zijn in snel tempo al onze voorraden aan het opsouperen. Zonder iets over te laten voor de mensen die na ons moeten komen.

En dus wordt de aarde ziek en krijgt ze koorts. Het klimaat verandert. We zien het, we voelen het. De Noordpool smelt snel weg. Droogte en overstromingen, extremer weer, meer allergieën, … we zijn niet goed bezig.

Maar gelukkig staat er een nieuwe generatie klaar met frisse ideeën. Jonge mensen die voelen dat het anders moet. Enthousiaste mama’s en papa’s die de fiets herontdekken, ijverige wetenschappers en technici die onverwachte oplossingen bedenken, leerkrachten en leerlingen die tonen dat het veel duurzamer kan.

Er wordt heel veel verwacht van onze politici en van de industrie. Maar zij alleen kunnen de klimaatwijzigingen niet ongedaan maken. Het is aan ons, burgers, om het goede voorbeeld te geven. Fietsvakanties, wasdraad, alternatieve energie, consuminderen, rustig aan, en soms een truitje meer.

Het wordt een boeiende lezing, met verrassende info, klare taal, een vleugje humor, een natje, een droogje en veel praktische weetjes.

DE WIEK, Dendermondebaan 8 , Zele om 20 uur.

www.dewiek.be/e704/het-klimaat-nu-en-in-de-toekomst

 

Zaterdag 29 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland-Zuid  

                        Bosbaden, baden in het bos?

Misschien heb je er al eens van gehoord: bosbaden, forest bathing of Shinrin-yoku?

Het is uiteraard niet letterlijk een bad nemen in het bos.  In Japan doen ze het al van begin de jaren 80.  Daar heet het Shinrin-Yoku, wat dus letterlijk ‘baden in het bos’ betekent.  Het is geen wandeling, maar het bos ervaren met je zintuigen.  Je laat je uitnodigen door de natuur om je zintuigen te activeren.  De natuur is niet het decor, maar het onderwerp.  Je verlaagt je tempo en ervaart hoe het bos je kan helpen om bewuster in het moment te staan.  Je wordt daarvoor uitgenodigd om gerichte oefeningen te doen die je zintuigen prikkelen en je te verbinden met de natuurlijke omgeving en met jezelf.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het goed is voor je gezondheid, zowel voor je fysieke als je mentale 'weerstand'.

We trekken met een kleine groep van maximum 10 personen met een open geest, in stilte de natuur in.

Meenemen: kussen of deken om op te zitten/liggen op de grond. Warme kledij: we zitten dikwijls stil, dus is het frisser/kouder dan wandelen

Afspraak: 14u (tot 17u)  Haasdonkse bossen, Haasdonk (exacte locatie wordt later nog meegedeeld)

Prijs: €5.  Inschrijven: verplicht, via www.natuurpunt-zuid-waasland.be

Gids en info: rika.vandewalle.npwz@gmail.com

Herfstbladeren onder onze blote voeten      Foto: Pexels (Polina-Tankilevitch)

Bekijken van kleurschakeringen        Foto: Pexels (Polina-Tankilevitch)

Luisteren naar de natuurgeluiden met gesloten ogen         Foto: Pexels (Korhan Erdol)

 

Hortus ter Saksen      De juiste boom voor elke tuin:

                        herfstwandeling  14 – 16:30 uur

Deze rondleiding is een vervolg op de rondleiding van 25 juni naar aanleiding van de voordracht van Martin Hermy over ‘De juiste boom voor elke tuin’, maar iedereen kan aansluiten. Martin Hermy overtuigde ons, op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat de voordelen van bomen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Bovendien kunnen we door het maken van een juiste soortkeuze, de nadelen minimaliseren.

Niets is zo frustrerend als een mooi boompje te koop zien staan, maar het niet te durven kopen. Hoe groot wordt de boom? Zal hij dan nog passen in mijn tuin? Waar moet ik hem planten? In het Hof ter Saksen maken we een wandeling die ons helpt kiezen voor onze eigen tuin.

Op 25 juni bekeken we een selectie bomen op volwassen leeftijd, sommige hadden al gebloeid, anderen waren in bloei, maar hun blad was groen. Iedereen kan aansluiten om tijdens deze herfst- wandeling de bomen in hun herfstoutfit te bewonderen, een periode waar veel soorten voor bijkomende sierwaarde in je tuin zorgen.

Rondleiding: Jan Van Bogaert en Carol D'haeyer.


Info: carol.dhaeyer@lorre.be. Waar? Binnenkoer Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, 9120 Beveren.

Deelname: 5 €/pp. Inschrijven via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 5 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen met vermelding van: Herfstwandeling, naam en mailadres per deelnemer.

 

Zondag 30 oktober 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    

            Paddenstoelwandeling 14 tot 16.00 u

Het natuurgebied rond het Natuurhuis is rijk aan paddenstoelen. De Barbiergidsen helpen ons om ze te ontdekken. Ook zeer leuk voor kinderen. Stapschoenen.

Info en verplichte inschrijving: scousele@natuurpuntwaasland.be   0473 72 66 15

 

Zondag 6 november 2022

 

Vzw Durme  Maandwandeling Molsbroek: Het vallen van de bladeren.

Waar denk jij aan bij het vallen van de bladeren? Heb je heimwee naar de zomer? Of kijk je al uit naar de winter? de mooie herfstkleuren? Gids Patrick neemt ons mee op sleeptouw in het prachtige Molsbroek. Tot Dan!

Afspraak: 14u30 aan bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

Meer info: info@vzwdurme.be

 

Woensdag 9 november 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele

                         PlantenStudieGroep Scousele

Steendorp. Zolang het kan, gaan we op uitstap, anders wordt het een binnenactiviteit.

Info en verplichte inschrijving:

 nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15

 

Vrijdag 11 november 2022

 

Ons Streven 

            Voorstelling boek van Christiaan Wittebroodt

 

Zondag 13 november 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    

                        Watervogeltelling.      Ook  op  18.12

Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker, Durmemonding tot Mirabrug

Info   gerry.heyrman1@telenet.be  0498 577 224

 

Hortus ter saksen       luswandeling Korbeek- Dijle (25 km, GR 512 en Streek-GR Dijleland)

De Voer, IJse en Dijle meanderen in het Brabants plateau ten zuid- westen van de immer drukke studentenstad Leuven. Maar tussen Bertem, Loonbeek en de ‘DoodeBemde’ is het één en al rust en natuur! Afspraak: 9.30 uur aan de kerk van Korbeek-Dijle (parkeergelegenheid in de omgeving). Inschrijven bij freddy.moorthamer@skynet.be of 0475 923484.

 

Zondag 13 november 2022

 

Natuurpunt Waasland-Noord Paddenstoelenwandeling in het Sint-Jacobsgat (Kreken van Saleghem)

Iedereen is welkom om nader kennis te maken met de wereld van de paddenstoelen en de samenhang met het geheel van de natuur. Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig, anders wandelschoenen.

Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas

Vertrek om 13u30 – Einde voorzien om 16u30

Gidsen : Marc De Meireleir, Dirk Baert en Hugo De Beuckeleer. Info : Marc De Meireleir, 0487 68 49 79

Inschrijven via www.panneweel.be

 

Donderdag 17 november 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele     Stoere verhalen over insecten door Peter Berx, schrijver samen met Lieven Scheire, van het boek “Insecten, het geflipte leven van zespotigen en andere vreemde beesten”

Steendorp. NP lid 8€, geen NP lid 10 €

Info en verplichte inschrijving: scousele@natuurpuntwaasland.be   0473 72 66 15.  Van 20 tot 22 u.

Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp

 

Zaterdag 19 november  2022

 

Hortus ter Saksen

    Zintuigenactiviteit ‘horen’: stiltewandeling 14 - 16 uur. In Hof ter Saksen is op de binnenkoer van de hoeve dit jaar een zintuigentuin aangelegd. We zetten elk zintuig één voor één in de spotlight en starten met “horen”. We beleven de stilte met een stiltewandeling. Bij een stiltewandeling laten we nog meer dan anders de natuur op ons inwerken. We genieten van het geluid van de stilte... en van wat we horen. Door de stilte te beleven genieten we meer van de natuur. Deze wandeling is geschikt voor volwassenen. Kom de stilte ervaren.

Gids: Rika Van de Walle.

Info: liesbetvanremoortere@hotmail.com.


Zintuigentuin op de binnenkoer Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, Beveren.
Deelname: 5 euro/pp.


Inschrijven via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 5 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen met vermelding van: Stiltewandeling, naam en mailadres van de deelnemer(s).

 

Zondag 20 november 2022

 

Vzw Durme  Landschapswandeling.

Trek alvast je stevige wandelschoenen aan want samen met ervaren gids Dirk maken we een flinke tocht (9km). Je stapt op de bodem van de vroegere Schelde, klimt naar een rivierduin en maakt kennis met sikkelbanken, oeverwallen, stootoevers, ... als resultaat van 12000 jaar landschapsontwikkeling in de Vlaamse vallei na de laatste ijstijd. Info: donk@vzwdurme.be

Afspraak: 14u, Onthaalpoort Donkmeer

 

Zaterdag 26 november 2022

 

NP  Waasland–Scousele Dag van de natuur:

            aanplanten haag in het Schouselbroek.

Wil je meehelpen?

Info gerry.heyrman1@telenet.be  0498 577 224

 

Natuurpunt Waasland Zuid   

               Najaarsvogeltrek in Rivierpark Maasvallei

Wintertijd!

Dat hebben die talrijke vogels uit het Hoge Noorden ook begrepen. Ze zoeken hier bij ons warmere oorden op om te overwinteren, zo ook in het grensoverschrijdend Rivierpark  Maasvallei. 

Het Limburgs Landschap, de plaatselijke natuurvereniging,  beheert er meer dan 2500 ha in een gebied dat rijk is aan unieke flora en fauna. Dankzij de werking van deze vereniging heeft het natuurgebied  een grotere biodiversiteit. Zo vindt de zeldzame grindwolfspin haar plekje daar.

We wandelen die morgen in het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd langs waterplassen die ontstonden door ontgrinding. Ze zijn in de winter altijd druk bevolkt door watervogels. Smienten overwinteren er in grote aantallen. Talloze steltlopers doen het daar ook goed. Er broeden verschillende koppels ijsvogels. Allicht zien we sporen van bevers.

Bij mist doemen silhouetten op van Gallowayrunderen en Konikpaarden. Ruigte, graslanden, ecologisch rijke oevers en wilgenbos vormen een mozaïeklandschap  dat een optimale kans  kreeg om zich opnieuw te ontwikkelen tot ‘wilde natuur’. Het wordt dus een boeiende wandeling.

In de namiddag doen we in de buurt verschillende observatieplaatsen aan met de wagen. Onze gids is niemand minder dan Frans Verstraeten, de voorzitter van Limburgs Landschap. Wie hem kent weet dat hij de beste plekjes in de regio kent.

Uitzicht vanuit het uitkijkplatform De Wissen

We picknicken in het onlangs nieuw geopende natuurcentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem, een natuurcentrum waar je ook terecht kan voor uitgebreide info over de streek. De Wissen is voortaan de hoofdtoegangspoort voor het Rivierpark Maasvallei. Het is een modern, opvallend gebouw, met veel glas en een uitkijkplatform bovenop het dak met een prachtig uitzicht.

Voor wie iets minder in vogels is geïnteresseerd zijn er verschillende exposities te zien over de geschiedenis van de Maas, het landschap in de buurt en het mandenvlechten. Voor elk wat wils dus.

PRAKTISCH:

Vervoer eigen wagens, kostendelend samenrijden mocht corona het toelaten. 1 euro per persoon per 20 km voor wie meerijdt.

Denk aan warme kledij, goede stapschoenen en breng verrekijker en picknick mee

Afspraak: 7.30u  Syntra, Hoge Kouter 1, Sint-Niklaas. Terug rond 19u.

Info: donk@vzwdurme.be

Inschrijven kan door het digitaal formulier in te vullen op onze website  www.natuurpunt-zuid-waasland.be .

Je stort 5 euro (leden) of 8 euro (niet leden)op BE03 7350 4628 8384  van Natuurpunt Waasland Zuid. Maximum aantal deelnemers 20.  

Info christelstrybos@hotmail.com        052 46 00 58  

Foto: Frans Verstaeten

 

Zondag 4 december 2022     

 

Hortus ter Saksen       luswandeling

         Ezemaal, Kleine Gete (20,5 km, deels GR 128)

Balancerend op de taalgrens kronkelt de ‘PetiteGette’ naar het provinciaal domein en indrukwekkende kasteel van Opheylissem. Op het plateau stappen we in de sporen van de ‘processie van Hakendover’ en het tracé van de Romeinse heerweg. Afspraak: 9.30 uur aan het station van Ezemaal aan de N279. Inschrijven bij freddy.moorthamer@skynet.be of 0475 923484.

 

Dinsdag 6 december 2022

 

Hortus ter Saksen      

   Klimaat en biodiversiteit: gevelgroen.  20 - 22 uur.

In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op deze thema-avond rond gevelgroen geeft Bruno Verschaeve van Groene Gevels vzw ons aan de hand van een presentatie advies over gevelbegroening. Meer bepaald gaat de voordracht over klimplanten die vanuit de volle grond via een klimhulp, gebouwen begroeien. Zoveel mogelijk gevelgroen verspreiden is immers de missie van de vzw. Als ook jij een klimplant tegen je gevel zou laten groeien, zou dat een fantastische zaak voor het klimaat zijn. Klimplanten zorgen namelijk voor zuivere lucht, extra zuurstof, minder CO2 en meer biodiversiteit. Bovendien zorgt meer groen aan gevels voor een frisser en aangenamer straatbeeld. Het is een heel eenvoudige, betaalbare en plaatsbesparende manier om meer groen in de stad te brengen.

Ben je benieuwd wat er tegen jouw gevel zou kunnen groeien? Kom dan luisteren hoe je hem groener kan maken. Een kleine moeite voor jou, betekent echt een wereld van verschil.
In het voorjaar van 2023 voorzien we een safari in Sint-Niklaas om een aantal gevelgroen-realisaties te bekijken. Zet alvast zaterdag 29 april 2023 in je agenda als aanvullende activiteit op deze voordracht.

Spreker: Bruno Verschaeve, VZW groene gevels.
 Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, 9120 Beveren. Deelname: 10 euro/pp. Inschrijven via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 10 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: Gevelgroen, naam en mailadres van de deelnemer(s).

 

Zaterdag 10 december 2022

 

Natuurpunt Waasland Kernen Zuid en Lokeren        winterwandeling Roomacker & Tielrodebroek.  Tielrode

 

(foto: Johan Vercauteren)

Vele mensen denken dat er in de winter in de natuur niet veel te beleven valt.  Ga met ons de uitdaging aan en ga mee op zoek naar nog bloeiende bloemen, overwinterende vogels, knoppen die al klaar staan,…

Wandel mee en geniet van de winterse natuur!

We proberen die dag langsheen het natuurschoon in Tielrode te wandelen en daarbij twee natuurparels te verkennen: de Roomacker en het Tielrodebroek.  Naast leuke natuurwaarnemingen en –weetjes kom je ook te weten wat de toekomst van de natuur in deze gebieden wel mag zijn.

We starten stipt om 9.00u.  De wandeling eindig rond 12.00u.. We verzamelen aan het Veer te Tielrode.

Deze wandeling is helaas niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Meebrengen: Kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Deze wandeling is gratis voor leden van Natuurpunt.  We beperken het aantal deelnemers wel tot 20.  Inschrijven is dus nodig via een inschrijvingsformulier op de website www.natuurpunt-zuid-waasland.be  

Info:Johan Vercauteren   npzw@gmail.com

                                   0474/71 51 20

 

Zondag 11 december 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele    

                                   Winterwandeling

Steendorp. Even buitenkomen doet deugd. Een flinke wandeling in onze mooie omgeving. Iedereen welkom.  Stapschoenen. Verrekijker meebrengen indien mogelijk.

Info en verplichte inschrijving: scousele@natuurpuntwaasland.be   0473 72 66 15

13.30 tot 15.30 u. Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp.

 

Natuurpunt Waasland-Noord  organiseert : Wintermarkt in Natuurhuis Panneweel

Op zoek naar een leuk cadeau voor de feestdagen én een gezellige uitstap? Dan ben je op onze Wintermarkt in het Natuurhuis Pannneweel op het juiste adres!

Maar liefst 16 standhouders hebben een plaatsje in onze verwarmde schuur en boomgaard. Je vindt er artisanale producten en geschenken en je kan er genieten van lekkere Saeftinger hamburgers, verse pannenkoeken, Siciliaanse cannoli of een stukje taart bij een dampende koffie of een frisse Gageleer. Er is ook een winterbar met glühwein, soep en jenever, Dit alles geserveerd door onze vrijwilligers.

Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas

Verdere info op www.panneweel.be

 

Woensdag 14 december 2022

 

Natuurpunt Waasland – Scousele     Steendorp – PlantenStudieGroep Scousele

Steendorp. Zolang het kan, gaan we op uitstap, anders wordt het een binnenactiviteit.

Info en verplichte inschrijving: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15

 

Dinsdag 20 december 2022

 

Hortus ter Saksen, klimaat en biodiversiteit:

                        water en ontharden,   20 - 22 uur

In de reeks klimaat en biodiversiteit benadrukken we thema’s die maatschappelijk en laagdrempelig zijn. Op deze thema-avond over water en ontharden geeft Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas dienst Projecten openbaar domein, ons aan de hand van een presentatie advies. Hoe bekom je een betere waterhuishouding en buffer je het water in je tuin om tekorten te voorkomen? Gaande van vermijden van afstroom, hergebruik van regenwater, infiltratie, wadi, waterdoorlatend materiaal, water bufferen en afvoeren, en lozen van water.

Als afkoppelingsdeskundige is Bernadette geëngageerd in hergebruik en infiltratie van regenwater. Bernadette wil jou graag overtuigen om duurzaam om te gaan met water want ook jouw omgeving en tuin biedt water-potentieel. Een kleine moeite voor jou, betekent een wereld van verschil.

In het voorjaar van 2023 voorzien we een safari in Sint-Niklaas om een aantal water- en onthardingsrealisaties te bekijken. Zet alvast zaterdag 29 april 2023 in je agenda als aanvullende activiteit op deze voordracht.

Spreker: Bernadette Pieters, adviseur bij Stadsbestuur Sint-Niklaas.

Waar? Hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef 2, Beveren. Deelname: 10€/pp.

Inschrijven: via info@hortus-ter-saksen.be en overschrijven van 10 euro per deelnemer op rekeningnummer BE86 1030 5638 4350 van Hortus ter Saksen vzw met vermelding van: Water en Ontharden, naam en mailadres per deelnemer(s).

16-09-2022