Verhuizing zwembad inderdaad dramatische vergissing

Ere-burgemeester Freddy Willockx van Sint-Niklaas heeft helemaal gelijk in Het Laatste Nieuws van 9 jan 2021, hij legt de vinger terecht op een aantal heel zere wonden wat de voorgestelde nieuwe locatie van het zwembad van Sint-Niklaas betreft.

Artikel in pdf
​​​​​​​
De mobiliteitskwestie is inderdaad een heel moeilijk op te lossen probleem. Het nieuwe zwembad heeft een regionale uitstraling. Het zal nog meer verkeer aantrekken dan vandaag. De locatie aan de Parklaan van het oude zwembad/Sinbad is wat mobiliteit betreft heel erg  goed. Het is namelijk gelegen langs de openbaar vervoercorridor van het NMBS-station naar het koopcentrum. Daar rijden alle streekbussen van en naar het gehele Waasland langs. Het is een zogenaamde A-locatie wat bereikbaarheid met openbaar vervoer betreft. Trouwens, ook met de auto is de bereikbaarheid van de zwembadlocatie aan de Parklaan stukken beter dan de voorgestelde nieuwe locatie Puyenbeke.

Maar ook met de fiets is het bestaande Wase zwembad heel goed bereikbaar. Tal van schoolklassen komen vandaag met de fiets en zelfs te voet uit vaak heel nabij gelegen scholencampussen naar het Sinbad. De locatie van het nieuwe zwembad op Puyenbeke is echter heel excentrisch gelegen, voor vele scholen wordt de afstand heel wat groter. Bovendien is het profiel van de omliggende straten (zoals Plezantstraat, Hoge Bokstraat, Watermolenwijk) nu al vaak onvoldoende voor het drukke verkeer. Bijkomend verkeer in deze zone zal de verkeerschaos en onveiligheid er sterk vergroten en de leefbaarheid er nog meer onderuit halen.

De huidige locatie van het Sinbad aan de Parklaan is dus klimaatbestendig. De zogenaamde mobiscore ervan is erg goed, zo vlakbij de openbaar vervoer corridor. Het hanteren van het STOP principe (eerst Stappen en Trappen, dan Openbaar vervoer en dan pas de Private auto), wat het stadsbestuur zelf heeft opgenomen in het bestuursakkoord, is op de nieuwe locatie onmogelijk: dat is namelijk een echte autolocatie. De mobiscore ervan is erg slecht, de geplande verhuizing van het zwembad hypothekeert daardoor alweer de zo noodzakelijke overgang naar een klimaatneutrale stad. Bovendien verstedelijkt het mogelijke nieuwe zwembad aan Puyenbeke op brutale wijze aldaar een nog vrij groene en eerder landelijke vrij rustige omgeving.

Maar er is meer. Het ‘oude’ zwembad is inderdaad pas recent en duur gerenoveerd. En er zijn inderdaad nog problemen met de eigendomssituatie, de mobiliteitsstudie en men is bezig om de bevolking te doen geloven dat alles al rond het nieuwe zwembad beslist is en dat er nauwelijks problemen te verwachten zijn met de beoogde vergunningen. En dat laatste zou wel eens kunnen tegenvallen.

ABLLO vzw steunt dan ook de oproep van de heer Freddy Willockx aan het stadbestuur van Sint-Niklaas om alle argumenten voor het behoud van de huidige zwembadlocatie nog eens goed te heroverwegen. Vele steden zijn jaloers op de openbaar vervoercorridor dwars door Sint-Niklaas. Zoveel mogelijk functies enten op en nabij deze corridor maakt de omslag naar openbaar vervoer in Sint-Niklaas dan ook stukken makkelijker dan in andere steden. De geplande verhuizing van het Sinbad , ver weg van deze corridor, heeft dan ook een zwaar negatieve impact op de snel noodzakelijke transitie naar een klimaatneutrale stad.

Een nieuw zwembad bouwen op Puyenbeke is dus inderdaad een dramatische vergissing.

De Parklaansite behouden is veruit de beste ‘klimaat’keuze en toekomstbestendige optie voor het regionaal attractieve zwembad van Sint-Niklaas

​​​​​​​Opmerking voor de lezer:
​​​​​​​

Het is zonder meer mogelijk om in het bovenstaande standpunt van ABLLO vzw de woorden  
zwembad/Sinbad telkens te vervangen door ziekenhuis/AZNikolaas. Vervang in de tekst het woord Puyenbeke dan tegelijk door het woord Neerkouter/E17/N41.

Het is dan ook heel erg vreemd dat de ere-burgemeester Freddy Willockx zich over het omstreden verhuizingsdossier AZ Nikolaas wél erg gedeisd houdt. Al zijn argumenten zijn er namelijk stuk voor stuk ook op van toepassing.

Wordt dus zeker vervolgd....

ABLLO vzw, februari 2021         Artikel in pdf
​​​​​​​​​​​​​​

 

Verhuizing zwembad inderdaad dramatische vergissing Verhuizing zwembad inderdaad dramatische vergissing